Boeuf bourguignon 4 port

ca 600g högrev eller bog

1 stor eller 2 mindre gula lökar

1-2 klyftor vitlök

10 champinjoner

1/2 flaska rött vin

1/2 dl tomatpure

buljongtärning eller fond

1 msk timjan 

salt

peppar

vatten 

Hacka lök och vitlök.Tärna köttet.Bryn lök, vitlök och kött. Lägg i resten av ingredienserna förutom champinjonerna.Häll på vatten så att det täcker. Låt koka i 1- 1 1/2 timme ( Lägg i klyftade/skivade champinjoner ca 20 min innan grytan e klar) Häll ev på mer vatten om vätskan i grytan kokar ner mycket.Red om det behövs. Smaka av med salt och peppar och servera med ris eller potatis och en god sallad.

Fetaostfyllda järpar med varm potatissallad 4 port

Järpar:

400 g blandfärs (50/50)

100 g fetaost i hel bit

2 ägg

1/2 dl mjölk

1 gul lök, riven eller finhackad

1 tsk salt

1/2 tsk malen kryddpeppar

1 tsk socker

2 msk flytande kalvfond

1/2 dl ströbröd 

 

Potatissallad:

8 stora potatisar

3 stora vitlöksklyftor

färsk rosmarin

salt

peppar

1 kruka färsk basilika

1 1/2 dl rapsolja

1 1/2 dl olivolja

1-2 rödlökar

12 cocktailtomater

ruccolasallad

 

Tvätta potatisen, dela den i bitar med skalet på. Lägg i oljad långpanna med 2 skivade vitlöksklyftor, rosmarin, salt och peppar. Rosta potatisen i ugn i 200 grader ca 30 min, känn med sticka. Vänd potatisen några gånger. Mixa under tiden basilikan med 1 vitlöksklyfta och oljorna. Smaka av med salt och peppar. Blanda alla ingredienserna till järparna utom köttfärsen och fetaosten och låt det svälla en stund.Blanda ner färsen till en smet. Skär fetaosten i 4 stavar. Forma färsen till 4 järpar med fetaost i mitten. Bryn runtom i en medelhet stekpanna tills järparna fått färg. Lägg över på ett ugnssäkert fat och sätt in i ugnen 8-10 min. Lägg klyftad rödlök på potatisen efter halva tiden. Halvera under tiden cocktailtomaterna och lägg i en skål med ruccolasalladen och hälften av basilikaoljan. Vänd ner potatisen i salladen strax före servering. 

Rosépepparbiffar 4 port


600g nöt- eller blandfärs

1/2 dl vispgrädde

1/2 dl vatten

2 msk ströbröd

1 liten gul lök

salt

3/4 msk krossade rosépepparkorn

2 ägg

1 buljongtärning eller 1 1/2 msk fond

Sås:

1 msk rosépepparkorn

1 msk smör eller margarin

1/2 köttbuljongtärning

2 1/2 dl vispgrädde

1 dl creme fraiche

1 msk tomatpuré

soja

ev. salt

Blanda grädde, vatten och ströbröd och låt det svälla en kort stund. Skala och riv eller finhacka löken. Blanda alla ingredienser till färsen väl och smaka av kryddningen. Forma små biffar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda eller bakpapper.Stek biffarna i matfett på medelvärme. Lägg upp dem på fat och varmhåll. Fräs pepparen till såsen  med matfett i en kastrull ett par minuter. Smula ner buljontärningen, rör i grädde och creme fraiche. Låt såsen småputtra i 5 min. Smaka av såsen med tomatpuré, soja och ev salt. Häll såsen över biffarna. Servera med pressad potatis och en god sallad.

Porterstek med ugnsstekta rotfrukter  6 port

 

1,2 kgbenfritt nötkött av ytterlår

1 flaska porter à 33 cl

1 dl outspädd svart vinbärssaft

1 dl kinesisk soja

2 köttbuljongtärningar

1 stor gul lök i klyftor

Ev. 2 vitlöksklyftor

8 krossade enbär

½ tsk svartpepparkorn

1 tsk timjan

 

Sås:

5 dl portersky

2½ dl mellangrädde

4 msk maizenaredning

 

Ugnsstekta rotfrukter:

Ev. 2 vitlöksklyftor

1,2 kg potatis

350 g morötter

150 g palsternacka

1 liten squash

2 paprikor i olika färg

1½ tsk hel kummin

Salt

Peppar

 

Bind ev. upp köttet med hushållssnöre så häller det formen bättre. Välj en gryta eller kastrull stor nog att rymma kött med termometer. Häll i porter, saft och soja. Lägg i buljongtärningar, gul lök, skalad och hackad vitlök samt kryddor. Koka upp och lägg sedan i köttet. Låt sakta koka under lock ca 30 min. Vänd steken och stick i en termometer i köttets tjockaste del. Fortsätt att sakta koka under lock tills köttets innertemperatur är 75 grader.

Sås: Sila ner porterskyn i en kastrull och låt koka ihop på kraftig värme utan lock till 5 dl. Tillsätt grädde och koka upp. Häll maizenaredningen i såsen och låt koka ca 1 min under vispning.

Rotfrukter: Gnid en låg vid ugnssäker form med den skalade vitlöken. Smörj formen. Skär skalad potatis i klyftor. Dela skalad morot och palsternacka på längden och skär dem i bitar. Skär oskalad squash i ca 1 cm tjocka skivor och dela skivorna. Skär paprikorna i bitar. Lägg potatis-, morots- och palsternacksbitar i formen. Krydda och ringla över lite olja. Stek i  250 grader varm ugn, 35-40 min. Rör om då och då. Tillsätt squash och paprika och stek ytterligare ca 10 min tills samtliga grönsaker är mjuka.

Tag bort hushållssnöret runt steken och skär upp det varma köttet. Servera med sås, rotfrukter och gärna en grönsallad.

 

 

 

Ugnsgratinerad fläskfilé

4 port

6-800 gr fläskfilé

3 dl vispgrädde/creme fraiche

2-300 gr champinjoner ( går även bra med hela konserverade champinjoner. Spara då spadet till såsen.)

2-300 gr tunt skivat rimmat sidfläsk

soja

timjan

salt

peppar

 

Skär sidfläsket imindre bitar och stek till knaprigt. Putsa filéen och skär i 1,5-2cm tjocka skivor. Salta , peppra och bryn runt om. Lägg filébitarna i en ugnsform och strö över det knaperstekta fläsket. Vispa ur stekpannan med lite vatten eller spadet från champinjonerna. Sila. Blanda skyn med grädde/creme fraiche och smaksätt med soja, timjan, salt och peppar efter smak. Häll "såsen" över köttet och sätt in i ugnen på 200 C , ca 20 min.

Servera med rostad klyftpotatis eller rotfrukter och en fräsch sallad.

 

Fläskköttsgryta med curry och äpple


4port

800 gr skinkgrytbitar

2 gula lökar

2 äpplen (t.ex Jona Gold)

1 stor morot

ca 3 msk curry

2 dl vitt vin el. matlagningsvin

vatten

(ev. buljongtärning)

salt

vitpeppar

maizena

 

Skala och dela löken i "båtar".Slanta moroten. Hetta upp lite olja i en gryta, fräs lök, morotslantar och curry en liten stund. Bryn skinkgrytbitarna. Häll på vinet och vatten så att det täcker köttet.Låt puttra tills köttet känns mjukt.(Fyll ev på med mer vatten under tiden eftersom det kokar ner) Skär äpplena i klyftor (med skal på). Lägg i äppleklyftorna i grytan och låt puttra ytterligare ca 10 min. Red grytan medlite maizena. Smaka av med salt och vitpeppar.Servera med ris/bulgur och en råkostsallad.