Skinkstek med gräddsås och smörstekt äpple


4 port

ca 1-1,2kg benfri skinkstek med svål från utegris

2 äpplen (valfri fast sort)

2 dl grädde

2 nypor muscovadosocker

olja

smör

majsstärkelse

salt och peppar

ev. soja


Ruta svålen på skinksteken och salta rikligt. Hetta upp en panna och lägg i en rejälklick smör och lite olja. Bryn svålsidan till svålen blir knaprig, sedan runt om. Lägg steken i en ugnsfast form och sätt in i ugnen på 175C. Steken ska ha innertemp 68-72 C, annars är risken att den blir torr. När skinksteken är klar, ta ur den ur ugnen och låt vila 15-20 min innan den skärs upp.

Vispa ur ugnsformen med några dl vatten, sila och häll över i kastrull. Häll på grädden och koka upp. Red med lite majsstärkelse och smaka av med salt, peppar och ev. lite soja.

Skär äpplena i klyftor, med skal på.Lägg en rejäl klick smör i en varm panna. Lägg i klyftorna och stek tills de mjuknat. Strö över ett par nypor muscovadosocker på slutet.

Servera med kokt potatis, dansk rödkål och brysselkål